Quantcast
Channel: SAP Belux blogs
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

De boerderij van de toekomst – The Digital Farm

$
0
0

Germany, Moselle, Person parachuting in the skyIedereen gaat digitaal vandaag, ook de landbouwer! Zo heeft SAP een model uitgewerkt voor een digitale boerderij: de boerderij van de toekomst.

In de landbouwsector staan de prijzen gigantisch onder druk. Om het hoofd boven water te houden, gaan landbouwers permanent op zoek naar manieren om kosten te drukken. Doorgedreven automatisering helpt om de arbeidskost te verminderen. Veehouders hebben al flink wat stappen gezet richting automatisering. Melken, voederen en de voorraden in de melksilo beheren, bijvoorbeeld, gebeuren allemaal automatisch.

 

In de akkerbouw neemt automatisering totaal andere vormen aan. De tractoren op het veld zijn uiteraard een eerste voorbeeld van automatisering. De huidige tractoren zijn uitgerust met sensoren die informatie verzamelen over de motor en over alle landbouwwerktuigen die aan de tractor zijn gekoppeld (bv. om de bodem te bemesten).

 

De gegevens van die sensoren openen de deur naar innovatie en naar een nieuwe manier van werken, die tot groei en winstgevendheid kunnen leiden.

 

Neem nu het voorbeeld van John Deere. De bekende producent van landbouwmachines ontwikkelde samen met SAP een nieuw, innovatief businessmodel. Via telematica sturen de Deere-tractoren data van de sensoren naar een centraal systeem dat op SAP HANA is gebaseerd. Meer dan louter de positionering van de tractor, worden ook tal van andere gegevens verzameld. Verbruikt de tractor bijvoorbeeld veel brandstof, worden te veel trillingen geregistreerd of wijzen de gegevens op problemen met de motor, dan weet de landbouwer dat het hoog tijd is voor onderhoud. Van daar is het slechts een kleine stap naar preventief onderhoud.

1

Een stapje verder naar een echt digitale boerderij? Waarom niet. Sensoren op het veld kunnen in real time de vochtigheid van de grond meten, de aanwezigheid van nitraten en het groeitempo van de gewassen. Ook deze gegevens kunnen via telematica naar een centrale HANA-server worden doorgestuurd voor verdere verwerking.

 

Landbouwers die alle sensordata bundelen, hebben de sleutel tot echte innovatie in handen. Door gegevens van het veld en van de landbouwvoertuigen te koppelen aan weersvoorspellingen, historische data en het type gewas dat op het veld groeit, krijgt de boer een real-time zicht op hoe hij het land moet bewerken (bv. in hoeverre hij moet bemesten). En als het werk gedaan is, ziet hij in een oogopslag hoe winstgevend elk stuk veld is.

2

 

Hoe het werkt? De technologie die SAP HANA gebruikt is GeoFencing: het virtueel afbakenen van een gebied. Elk veld heeft een GeoFence op de kaart, die de data van het veld, van de tractoren en van de oogstmachines verzamelt en in een eenvoudige front-end visualiseert. Analytische algoritmes bepalen op basis van de gegevens welke taken de landbouwer moet uitvoeren. Hij kan vervolgens kiezen om het werk zelf te doen of om dat uit te besteden aan een onderaannemer uit het Fieldglass- businessnetwerk. Met Fieldglass is het kinderspel om snel een contractor te vinden – en te boeken – die over het juiste landbouwmateriaal beschikt om een specifieke taak uit te voeren …

 

Van zodra de tractor van de onderaannemer de GeoFence in het veld binnenrijdt, krijgt de landbouwer een melding. Hij ziet op zijn mobiele toestel welk voertuig zijn veld oprijdt en weet dat de onderaannemer met het werk is gestart. De details van de tractor zijn in real time beschikbaar voor verdere analyse. Zo krijgt de landbouwer informatie zoals:

 

  • wanneer de onderaannemer met de opdracht startte en wanneer de taak was afgerond
  • hoeveel meststoffen er werden gebruikt op welk deel van het veld
  • hoeveel brandstof er werd verbruikt voor elke meter ploegen

 

Doordat de boer alle data in real time ter beschikking heeft, komt hij tot nieuwe inzichten en kan hij het werk makkelijker plannen. De onderaannemer kan de landbouwer ook onmiddellijk na de opdracht een factuur sturen op basis van zijn prestaties, eerder dan een prijs per bewerkte hectare te rekenen.

Door de data te analyseren, kan de landbouwer ook berekenen hoe winstgevend zijn velden zijn. Op basis van de data van het veld en van de tractor kan hij altijd en overal de kosten en winsten van elk perceel visualiseren, tot op de vierkante meter.

3

 

Te ver gegrepen voor Belgische landbouwers? Misschien. Maar stel je voor dat een producent van meststoffen dit soort tools aanbiedt aan zijn klanten. Dan kan de applicatie zelfs meststoffen op maat voorstellen voor bepaalde gewassen en bodemsoorten.

 

Benieuwd hoe het werkt? Kijk maar even naar deze film.

 

Dit specifieke scenario werd ontwikkeld door SAP in samenwerking met Luciad. Luciad is een Leuvens bedrijf dat software ontwerpt die de snelle ontwikkeling van krachtige Geospatial Situational Awareness-applicaties mogelijk maakt. In dit voorbeeld worden de data die in de tractor wordt verzameld in real time doorgestuurd en gevisualiseerd terwijl de machine zijn werk doet. Zo ontstaat een ‘heatmap’ van informatie die makkelijk en heel visueel kan worden geïnterpreteerd.

4

The post De boerderij van de toekomst – The Digital Farm appeared first on SAP Belux blogs.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10